veelgestelde vragen | inloggen voor ondernemers | offerte aanvragen

Horeca blog ∙ Hét geheim van goed werkgeverschap

in de horeca

06 februari 2020 door Apprendo Horeca

Horeca blog ∙ Hét geheim van goed werkgeverschap

in de horeca

 

De 7 geheimen van goed (horeca) werkgeverschap voor je op een rij! 

 


Is jouw horecaonderneming al klaar voor het terrasseizoen? Of wordt het qua bezetting elke dag weer puzzelen? De tijd met een grote poule aan horecatoppers is echt wel voorbij. Des te belangrijker om de pareltjes – die binnenkort weer elke dag met plezier staan te knallen op je terras – tevreden te houden. Maar hoe doe je dat?

Schieten deze gedachten weleens door je hoofd?

 

‘Pfff… Ze mogen dankbaar zijn dat ze überhaupt in zo’n mooie zaak mogen werken.’

‘Ze verdienen meer dan marktconform én steken de fooi in eigen zak, da’s toch zat?’

 

Is dat niet genoeg om je medewerkers vast te houden en is je personeelsverloop toch écht te hoog? Wij zetten de 7 geheimen van goed werkgeverschap voor je op een rij. Wedden dat je als werkgever beter scoort? Dan blijven – én komen – die horecatoppers vanzelf.

 

Goed werkgeverschap tip #1 – Blijf betrokken

Als horecaondernemer ben je altijd druk. 24/7 soms zelfs. Het gevaar is dat je vooral je bedrijf aan het ‘managen’ bent, maar geen oog meer hebt voor je medewerkers. Praat met je medewerkers, vraag oprecht hoe het met ze gaat, draag uit waar je voor staat, deel waar je naartoe gaat, en – inkoppertje – zorg zo nu en dan voor een leuke (na)borrel of activiteit. Maak ze part of the family

 

Goed werkgeverschap tip #2 – Inspireer

Draag de missie, visie en strategie van je bedrijf uit en inspireer je medewerkers om (ook) het beste uit zichzelf te halen.

 

Goed werkgeverschap tip #3 – Manage minder

Meer verantwoordelijkheid geeft mensen vleugels. Maak een afwashulp bedieningsmedewerker, een bedieningsmedewerker shiftleader, of laat hem/haar zelfstandig afsluiten of openen. Wellicht kom je achter verborgen kwaliteiten, en is een nieuwe eerste medewerker, floormanager of bedrijfsleider geboren!

 

Goed werkgeverschap tip #4 – Waardeer

Waardering zit ‘m niet alleen in een passende beloning en goede arbeidsvoorwaarden. Rooster je personeel zo nu en dan eens een weekenddag vrij, geef ze opleidingsmogelijkheden, gratis eten, antwoord niet standaard met ‘nee’ als er vrij wordt gevraagd en bedank ze na hun shift. Kleine aanpassingen, met groots resultaat. 

Jij meer betrokkenheid, je werknemers meer bevlogenheid. (En jouw horecazaak meer omzet. Wedden?)  

 

Goed werkgeverschap tip #5 – Wees flexibel (ja, jij ook!)

In de horeca is geen dag hetzelfde, daar speel je graag op in. Dat is ook jouw kracht. Maar daardoor verg je als horecaondernemer ongemerkt misschien soms nét iets te veel van je personeel. 

 

‘Kom maar een uurtje later, het is morgenochtend toch rustig’

‘Ik weet dat je niet was ingepland, maarreuh… kun je zaterdag tóch werken?

‘Jaja, ik weet dat je al om 9 uur bent begonnen. Maar kun je toch nog even de dinerspits meelopen?’

 

Herkenbaar? Dit soort situaties zijn echt killing voor het werkplezier en de motivatie op de werkvloer. Op korte termijn zal het je vast een paar duiten besparen, maar bedenk je eens dat dit misschien wel een van de redenen kan zijn is dat je personeelsverloop de spuigaten uitloopt… En jij je ondertussen scheel betaalt aan vacatures op jobsites of aan het inwerken van nieuwe krachten…

 

Goed werkgeverschap tip #6 – Wees duidelijk

Waarom doe je wat je doet? Het niet hebben van duidelijkheid maakt je – veelal jonge – personeel vaak onzeker. Vertel het verhaal, geef inzicht in de organisatiestructuur, maak functieomschrijvingen met bijbehorende taken, zet de cultuurregels op een rij en deel de protocollen voor de meest voorkomende werkzaamheden. 

 

Zo weet eenieder wat ze moeten doen, hoe ze het moeten doen, waar ze terechtkunnen en hoe ze zich (zouden) moeten gedragen. Wel zo prettig. Voor hen, én voor jou.

 

Goed werkgeverschap tip #7 – Werk ze (echt) goed in

Op elk nodig aspect binnen het horecavak. Geef ze handige checklists – voor bijvoorbeeld het openen en sluiten – of gebruik een superchille horecatool als Apprendo Horeca. In deze alles-in-1 app voor horecaondernemers vind je je (eigen) procedures, werklijsten, roosters en plattegronden, én werk je nieuwe medewerkers snel en eenvoudig in met leuke trainingsvideo’s. Apprendo is er al vanaf een paar euro per medewerker per maand. 

 

Blijer personeel, een betere service en minder personeelskosten. Wat wil je nog meer?

Andere blogs

29 juni 2020 door Apprendo Horeca

Wat is Apprendo Horeca?

En wat kan het voor jouw horecaonderneming betekenen?


Apprendo Horeca is dé alles-in-1 horeca app voor horecabedrijven met personeel – bedacht door horecaondernemers, voor horecaondernemers.

Lees verder

05 juni 2020 door Apprendo Horeca

Gratis horeca trainingsvideo‘s online

Speciaal voor jou(w personeel)

Speciaal voor jou hebben we een videoselectie uit onze horeca trainingslijn tijdelijk GRATIS beschikbaar gemaakt. Als exclusief inkijkje in Apprendo en klein cadeautje voor jou.

Lees verder

29 mei 2020 door Apprendo Horeca

Apprendo Horeca welcomes…. 

Lendl Mijnhijmer!

De beste sommelier van Nederland – Lendl Mijnhijmer – sluit zich aan bij Apprendo. De 35-jarige wijnexpert uit Den Haag hoefde niet lang na te denken toen hij werd gevraagd zich aan te sluiten bij het Apprendo-team. 

Lees verder

26 mei 2020 door Apprendo Horeca

Apprendo Horeca steunt Sparta Nijkerk

met 5-jarig sponsorcontract

Afgelopen maandag tekende Apprendo Horeca een 5-jarig sponsorcontract met de Gelderse amateurvoetbalvereniging Sparta Nijkerk.

Lees verder

01 april 2020 door Apprendo Horeca

Horeca blog • 6 handige tools voor horecaondernemers

die je niet mag missen!

Er zijn steeds meer apps en horeca tools. Maar welke zijn nou écht handig? En passen het beste bij jouw horecazaak en gasten? Lees snel verder.

Lees verder

18 maart 2020 door Apprendo Horeca

15 tips om de corona-maatregelen als horecaondernemer enigszins op te vangen

Wat kun je als horecaondernemer doen om de schade tijdens de corona-crisis zoveel mogelijk te beperken? Een aantal tips voor je op een rij.

Lees verder

27 februari 2020 door Apprendo Horeca

Apprendo Horeca lanceert seizoensabonnement

Exclusief voor seizoensbedrijven in de horeca- & leisurebranche

Apprendo Horeca heeft een nieuwe abonnementsvorm, speciaal voor seizoensgerelateerde bedrijven. Daarmee wordt het online horeca opleidings- & managementplatform nóg aantrekkelijker.

Lees verder

26 februari 2020 door Apprendo Horeca

Culinaire trainingen van Wilco van den Baar

Nederlandse topchef verklapt (bijna) alle geheimen van de keuken

Culinair onderscheiden sterrenchef Wilco van den Baar is een samenwerking aangegaan met het online horeca opleidings- & managementplatform Apprendo Horeca. 

Lees verder

28 januari 2020 door Apprendo Horeca

Lex Wenneker versterkt Apprendo

Horeca professional verzorgt exclusieve baristatrainingen


Coming soon: Exclusieve barista trainingsvideo's van barista en koffiebrander Lex Wenneker!

Lees verder

08 januari 2020 door Apprendo Horeca

Tijdelijk € 900 cadeau

Exclusief voor Horecava-bezoekers!

Ga jij naar de Horecava 2020? Meld je bij onze stand en profiteer van deze waanzinnige TIJDELIJKE actie, exclusief voor Horecava-bezoekers!

Lees verder

12 december 2019 door Apprendo Horeca

Nieuwe horeca cao per 1 januari 2020

3% loonsverhoging en meer...

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Horeca zijn het eens geworden over een nieuwe cao voor de horecabranche. 

Lees verder

25 november 2019 door Apprendo Horeca

Apprendo Horeca tekent tweede intentieovereenkomst

aan de boulevard van Scheveningen

De eerste implementatie van Apprendo Horeca is amper afgerond of de tweede intentieovereenkomst met Brasserie The Beachroom in Scheveningen is al in the pocket. Wauw. Daar worden zelfs wij een beetje verlegen van.

Lees verder

18 november 2019 door Apprendo Horeca

Apprendo Horeca verwelkomt eerste klant

en restaurant De DorpsKamer heeft de primeur

Yesss… de eerste implementatie is een feit! Vandaag is Apprendo Horeca succesvol geïmplementeerd bij restaurant De DorpsKamer eten & drinken in Ermelo.

Lees verder

18 oktober 2019 door Robin

Horeca blog ∙ De 3 lekkerste herfstcocktails

en het recept (of course)

Wat zijn de beste cocktails voor het najaar? Wij zetten drie fantastische herfstcocktails voor je op een rij!

Lees verder